12 Nisan 2013 Cuma

15 NİSAN DÜNYA SANAT GÜNÜ KUTLU OLSUN




Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Bedri Baykam’ın teklifiyle; ünlü sanatçı Leonardo Da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan, tüm ülkelerin katıldığı 2011 UNESCO AIAP Genel Kurulu’nda, oy birliği ile “Dünya Sanat Günü” olarak kabul edildi.

Dünya Sanat Günü’nün geçen yıl gerçekleşen ilk kutlamaları başta Meksika, Türkiye, Slovakya,İsveç olmak üzere birçok ülkede yapıldı. Türkiye’deki ilk kutlama çerçevesinde Nişantaşı-Abdi İpekçi Caddesi’nde kitap ve müze stantları kuruldu; vitrin sergileri, paneller, konserler, dinletiler ve dans gösterileri gerçekleştirildi.

Dünya Sanat Günü’nde, sanatın halkla buluşması ana fikrinden hareketle düzenlenecek olan ‘’Vitrin Sergileri’’ ve ‘’Sokak Etkinlikleri’’ bu yıl İstanbul’un üç farklı noktasında yer gerçekleşiyor. 10-23 Nisan 2013 tarihlerinde Şişli Belediyesi’nin katkıları ile Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesinde, Kadıköy Belediyesi’nin katkıları ile Bağdat Caddesi’nde, birçok mağazanın vitrininde ünlü Türk sanatçılarının yapıtlarının sergilenecek. Kartal Belediyesi ise katkılarıyla Kartal’da Türk Resim Sanatı’nın ünlü eserlerin yer aldığı, vinil sokak afişleriyle bir tür açık hava sergisine ev sahipliği yapıyor. Beşiktaş Belediyesi de benzer bir hamleyle ünlü Türk ressamlarına ait yapıtları billboard'lar aracılığıyla halkla buluşturuyor.

13 Nisan’da Abdi İpekçi’de UPSD Başkanı Bedri Baykam’ın ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün açılış konuşmalarıyla başlayacak kutlamalar, sokak konseri ile devam edecek, aynı gün önemli yayınevleri ve çeşitli sanat kurumlarının katkısıyla 30 adet stant kurularak sanat kitapları ve sanat kurumlarının tasarım ürünleri sunulacak.

15 Nisan Dünya Sanat Günü kutlamaları Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla Bağdat Caddesi’nde, 14 Nisan Pazar günü açılış töreni yapılarak başlayacak.

Saat 14.00’te Şaşkınbakkal, Kazım Kulan Çarşısı önünde kurulacak sahnede UNESCO AIAP UPSD Başkanı Bedri Baykam’ın ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün açılış konuşmaları ile başlayacak program 14.30’da ünlü müzik grubu Bulutsuzluk Özlemi’nin vereceği konser ile devam edecek.

Şaşkınbakkal ve Erenköy Camii arasında; İstanbul Modern, İKSV, İstanbul
Arkeoloji Müzeleri TURSAB, İstanbul Oyuncak Müzesi, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar
Vakfı, Milenyum Kitabevi, Litaratür Yayıncılık, Boyut Yayıncılık, Patika Yayıncılık, Robinson Yayınevi, Sabancı Müzesi, Piramid Sanat, ARGEPA, İş Bankası Yayınları, Yapı Kredi Yayınları gibi pek çok önemli yayınevi, sanat kurumları, müzeler ve vakıfların katkısıyla kurulacak stantlarda; sanat kitapları ve sanat kurumlarına ait tasarım mağazalarının ürünleri yer alacak.

Bağdat Caddesi'nde ise, Vitrin Sergileri kapsamında ünlü Türk Sanatçılarının seçkin yapıtları Şaşkınbakkal ile Erenköy Camii arasındaki Mağazaların Vitrinlerinde sergilenecek. Bağdat Caddesi Vitrin Sergileri 10 Nisan ve 23 Nisan arası sürecek.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve TÜRSAB 14 Nisan Pazar günü ücretsiz iki adet servis aracı tahsis ederek Bağdat Caddesi’nden isteyen ziyaretçileri İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne taşıyacak. 15 gün boyunca İstanbul Oyuncak Müzesi’ni ziyaret eden her çocuğa Kadıköy Belediyesi’nin hazırladığı World Art Day balonları hediye edilecek.
Ayrıca Sabancı Müzesi 14 Nisan Cumartesi günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. 

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Sanat Merkezi’nde 18 Nisan Perşembe günü Dünya Sanat Günü nedeniyle saat 15.00 - 17.00 arasında ''15 Nisan Dünya Sanat Günü-Sanatın Ağırlığını Taşımak'' konulu panel yapılacak. Panelin konuşmacıları Bedri Baykam, Prof. Tülin Onat ve Prof. Nilüfer Ergin.


İstanbul Beyoğlu Belediyesi Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı Çocukları’nın daha önce Çocuk ve Gençlik Bienali’ne seçilen yapıtları, 8 Nisan günü yapılacak açılış kokteyli ile 8-15 Nisan arasında sergilenecek. Vakıf çocuklarının bir bölümü İstanbul Arkeoloji Müzelerini aynı hafta içinde ziyaret edecek.

İstanbul’da faaliyet gösteren 11 Gençlik ve Çocuk Rehabilitasyon Merkezi’nde farklı yaşlarda, çok sayıda çocukla sanat atölyesi çalışması yapılacak. Bu kapsamda Uluslararası Plastik Sanatlar Derneğinden gönüllü ressamlarla, Maltepe Cezaevindeki çocuklar için duvar boyama etkinliği düzenlenecek.


Dünya Sanat Günü haftası boyunca Kartal Belediyesi Film Kulübü öğrencilerinin kısa filmleri dönüşümlü olarak gösterilecek. Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde Nazım Hikmet’in Kartallı Kazım’ı anlattığı tablosunun kopyası sergilenecek ve konuyla ilgili belgesel izleyicilere sunulacak.

Kartal Belediye Başkanı Dr. Altınok Öz’ün katılımıyla Leonardo da Vinci ve Mona Lisa’nın temsili nikâh törenini canlandıran performans sergilenecek.

15 Nisan akşamı Maçka Demokrasi Parkı UPSD Sanat Galerisi’nde 36 yaşından küçük genç sanatçılarımızın UPSD Yönetim Kurulu’nca seçilmiş işlerinden oluşan Gençlik Buluşması adlı sergimizin açılış kokteyli ile 15 Nisan Dünya Sanat Günü’nü sanatçı dostlarımız ve gençlerle bir bayram havası içinde kutlanacak.

Türkiye genelinde birçok ilde 15 Nisan Dünya Sanat Günü haftasında kutlamalar düzenlenecek.

Dünyanın, her konuda olduğu gibi sanatta da evrensel dayanışma kültürüne ihtiyacı var. Bu noktada 15 Nisan Dünya Sanat Günü’nü kutlarken, katkılarıyla bu organizasyonu onurlandıran ülke genelindeki tüm belediyelere, üniversitelere, okullara, konsolosluklara, müzelere, vakıflara, sanat galerilerine, sanat kurumlarına, sivil toplum örgütlerine, sanatçılara ve emeği geçen herkese, UNESCO AIAP Türkiye Ulusal Komitesi Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği adına teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.