10 Mart 2014 Pazartesi

BEDRİ BAYKAM, WARHOL, BASELITZ, BASQUIAT, ROSENQUIST, BANKSY, CHERI SAMBA, TADANORI YOKOO VE CATTELAN'LA BERABER BARSELONA PİCASSO MÜZESİ'NDE...




Barselona Picasso Müzesi'nde düzenlenen "Picasso Sonrası: Çağdaş Tepkiler" (Post-Picasso: Contemporary Reactions) sergisi 6 Mart günü açıldı. Amerikalı küratör Michael FitzGerald'ın düzenlediği sergide Baykam'ın yanı sıra Jean-Michael Basquiat, Jasper Johns, Baselitz, Andy Warhol, Bansky, George Condo, James Rosenquist, Cheri Samba, Fred Wilson, Maurizio Cattelan, Vik Muniz, Tadanori Yokoo ve Faith Ringgold gibi dünyaca ünlü isimler yer alıyor.

Kürator FitzGerald, sergiye paralel düzenlediği panele Bedri Baykam, Atul Dodiya, Zhang Hongtu, Constanza Piaggio ve İbrahim el-Salahi'yi davet etti. Büyük ilgi gören oturumda her sanatçı  Picasso ile olan sanatsal ve düşünsel bağları çerçevesinde gelişen sanatsal yolculuklarını anlattılar. Baykam, Picasso'nun sürekli değişkenliği ve korkusuzca kendini yenileme kapasitesiyle kendisi için gençlik yıllarından beri örnek teşkil ettiğini belirtti. Ayrıca, 1981 yılında ürettiği "Fahişenin Odası"ndan 4-D'lerine, Boş Çerçeve serisinden Kennedy cinayeti ile ilgili kimi işlerine kadar, Kübizm'in 360 derecelik uzam anlayışının da nasıl yol gösterici bir unsur olabildiğini aktardı.


FitzGerald, serginin 200 sayfalık kataloğunda Baykam'dan ve onun 1984 "San Francisco Manifestosu" ile "Maymunların Resim Yapma Hakkı" teorisinden oldukça detaylı şekilde bahsediyor. FitzGerald Müze'de yaptığı konuşmada, bu serginin Picasso'dan etkilenen sanatçıların çalışmalarından bir derleme olmadığını, Picasso ile ilişkileri süren bağımsız ve çağdaş sanat ortamına çok önemli vurgular getiren sanatçıların işlerini bir araya getirmek üzere yola çıktığını söyledi. Küratör ayrıca Baykam'ın 2007'deki  "Aman Tanrım, Matmazeller 100 Yaşında!" başlıklı uluslararası sergi projesinin, kendi hazırladığı serginin kökenlerinden biri olduğunu da açıkladı.

Barselona Picasso Müzesi'ndeki sergi, 29 Haziran 2014 tarihine kadar gezilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.