4 Kasım 2013 Pazartesi

22 Kasım - Piramid Sanat | Bedri Baykam 'Dünyayı Değiştiren 8 Saniye'‏


Bedri Baykam
DÜNYAYI DEĞİŞTİREN 8 SANİYE
50 YIL SONRA KENNEDY SUİKASTİ

22 Kasım 2013 - 5 Ocak 2014
Açılış : 22 Kasım 2013 Cuma | 18:00

Kral, kendi ülkesinde en dışlandığı topraklara meydan okumaya gitmişti.
Zafer kutlamasına tek sokak kala yaşandı o çözülemeyen 8 saniye...
Kennedy’nin öldürüldüğü gün olan 22 Kasım 1963’ün tam 50. yılında açılışı yapılacak olan serginin adı “Dünyayı Değiştiren 8 Saniye”…

1963 yılında, eşi Jacqueline Kennedy ile katıldığı bir siyasi propaganda gezisi sırasında Dallas Elm Street’de başından aldığı ağır kurşun yarası sonucu ölen JFK’i kimin vurduğu ve yapıldığı söylenen komployu kimlerin organize etmiş olabileceği 50 yıldır çözülemeyen bir giz perdesi… Cinayetten birkaç saat sonra, o gün aynı zamanda bir Dallas polisini de vurduğu iddiasıyla tutuklanan Lee Harvey Oswald, tüm Amerikan polisi ve yetkililerince (şaşırtıcı bir hızla) cinayeti tek başına işleyen, “yalnız kaçık” statüsüne sokulmuştu. Hakkındaki suçlamaları reddeden Oswald, cinayetten iki gün sonra Dallas’taki gece kulübü işletmecisi olan Jack Ruby tarafından “temizlenince” bu savları yaymak daha da kolaylaşmıştı.

Başta ünlü "Warren Komisyonu" olmak üzere, birçok defa çözülmeye çalışılan veya çözümsüzlüğe mahkum edilen JFK cinayeti, her zaman ilgi çeken ve hakkında yüzlerce kitap ve film-video bulunan dipsiz bir kuyu…

Cinayetin yarattığı etkiyle 1963’te altı yaşındayken karşılaşan Baykam’ın konuya ilgisi o günlerde başladı. Suikastle ilgili detaylı bilgiler toplayabilmek için iki kere Dallas’a ve New Orleans’a giden sanatçı, aynı zamanda JFK cinayetiyle ilgili sayısız kitap okudu, film izledi, 6th Floor Museum yetkilileri ve cinayetin en tanınmış uzmanlarından Robert Groden başta olmak üzere birçok kişiyle görüşmeler yaptı.

Baykam’ın sergisinde tual ve 4D çalışmalar, mekan düzenlemeleri, ses ve video yerleştirmeleri yer alıyor. Sergi salonunda Baykam’ın konuyla ilgili 8 saatlik sunum videosu da İngilizce ve Türkçe olarak gösterilecek. Sergi süresince Piramid Sanat’ta Kennedy cinayeti hakkında panel ve film gösterimleri de düzenlenecek.


Sergi kataloğunda Bedri Baykam’ın yanı sıra eleştirmen Emin Çetin Girgin ve adli bilimci Prof. Dr. Sevil Atasoy’un da yazıları bulunacak.

Baykam 2014 yılında aynı isimle konunun kitabını da yayınlayacak. Sergi kataloğunda kitabın birinci bölümü de bir ön tanıtım olarak yer alıyor.

Daha önce Kuvay-ı Milliye dönemi, 27 Mayıs (555K), 68 Kuşağı ve 12 Eylül dönemleri, Küba Devrimi ve Che Guevara hakkında birçok siyasi eksenli sergi düzenlemiş olan Baykam’ın “Dünyayı Değiştiren 8 Saniye” sergisi 5 Ocak 2014 tarihine kadar Piramid Sanat’ta, altı hafta boyunca izlenebilecek.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.