14 Mart 2013 Perşembe

BEDRİ BAYKAM NEW YORK’TA…



THE PROPOSITION



BEDRİ BAYKAM NEW YORK’TA

Sanatçının şaşırtıcı kavramsal çışı
DUCHAMP WOULD HAVE BEEN DAMN JEALOUS”
(Duchamp Kıskançktan Çatlardı)
3 Nisan-12 Mayıs 2013 tarihleri arasında
New York The Proposition Galleryde…

Kavramsal Sanat’ın öncü Marcel Duchamp’ın ünlüPisuarının ve 1917 yılında New Yorktaki Société des Artistes İndependants sergisine önerilmesiyle birlikte Modern Sanatın temel kavramla değiştirip genişleten Armory Showun tam da 100. yılında Bedri Baykam, yine New York’ta açacağı olağandışı kavramsal sergiyle sanan sunumunu provokatif bir bakış açısıyla yeniden sorguluyor.

80lerin başından beri Yeni Dışavurumculuk Akımı ile özdeşleşen Baykam, sanatında tualin dışına defalarca ve farklı malzemeler kullanarak çıkmış bir sanatçı. Çokkatmanlı ve 3 boyutlu malzemelerle derinlik kazanan tualler, videolar, enstalasyonlar, Livart” adı verdiği mekanı yönetme kavramıyla gelişen canlı enstalasyonlar, happening ve performanslar, son yıllarda dünyanın büyük sanat merkezlerinde galeri ve müzelerde defalarca sergilediği, boyasal ve dijital ortamda en üst sınırları zorladığı saydam katmanların adeta yülü bir şekilde merceksel ortamda buluştu “4-D” çalışmalar, Türkiyede demokrasi ve laiklik sorunlana eğilen politik-yerleştirme çaşmaları ve graffitiler sanatçının tual dışı işlerine bazı örnekler olarak sayılabilir.

Sanat tarihine derin ve farklı açılardan yaklaşan, David, Géricault, Delacroix, Ingres gibi eski ustalardan, Picasso, Manet, Dali, Magritte gibi Modern Sanat’ın öncü isimlerine kadar birçok sanatçının çalışmalarıkendi sanat diliyle yeniden yorumlayan Baykam, 80’li yıllarda graffiti ile New York sokaklanı donatırken özellikle post-modern döneme bir nevi şapka oluşturan This Has Been Done Before” tümcesi ile de tanındı.

Sanatçının New York, The Proposition Galleryde açılacak sergisi ise, gmişindeki tüm bu tualin dışında ve ötesindeki kavramsal işlerinin doruk noktası olturuyor. Serginin kataloğu için yazılan metinler, Sanat Tarihçi Hasan Bülent Kahraman ve New York’lu eleştirmen Robert C. Morganın imzala taşıyor.

Serginin açılışıyla birlikte sanat dünya, Duchampdan bu yana nesiller boyu farklı ılardan yorumlanan
Kavramsal Sanata dair çok farklı ve nırları sonsuza dek genişleten bir dille tanışıyor olacak.

125. kişisel sergisini açan Baykam’ın New Yorkta açğı 8. kişisel sergi olacak (Baykamın Paris, Galerie Lavignes-Bastillede süren sergisi 24 Mart 2013 tarihine kadar izlenebilir).



Bedri Baykam
"Duchamp Would Have Been Damn Jealous"
3 Nisan-12 Mayıs, 2013
Açılış kokteyli: 3 Nisan Perşembe, saat 18:00-20:00

The Proposition Gallery
2 Extra Place (@ E 1st Street off Bowery) New York, NY 10003

Daha fazla bilgi için: Öykü Eras +90 (541) 775 81 35



2 Extra Place | New York, NY 10003 | info@theproposition.com | www.theproposition.com | 212.242.0035

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.