“Anneler Günü”, “Babalar Günü”, “Kadınlar Günü”, “Tiyatrolar Günü” derken
Artık “Dünya Sanat Günü”de var!
Dünya Sanat Günü, International Associations of Art (IAA)’ın işbirliği ile 15 Nisan günü ilk defa düzenleniyor.
Geçen sene Nisan ayında Guadalajara/Meksika'da gerçekleşen IAA/International Associations of Art Genel Kurul Toplantısı'nda Türkiye temsilcisi UPSD Başkanı Bedri Baykam'ın sunumunun ardından, UPSD/Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği'nin önerisi üzerine, Leonardo da Vinci'nin doğum günü olan 15 Nisan'ın, Dünya Sanat Günü / World Art Day (WAD) olarak saptanması oybirliği ile kabul edildi.
15 Nisan Dünya Sanat Günü’nü kutlamak üzere gerçekleşecek etkinlerin ilki “Vitrin Sergileri” ile başlıyor. 9 Nisan’dan itibaren Nişantaşı’ndaki birçok mağazanın vitrininde birbirinden değerli sanatçıların eserleri görülebilecek. 13 Nisan Cuma günü Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’ın katılımıyla “Dünya Sanat Günü’nün resmî açılışı, Nişantaşı/Abdi İpekçi Caddesi’nde “Vitrin Sergileri”nin önünde yapılacak. Yine aynı gün, Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi’nde, Prof. Dr. Tomur Atagök, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Bedri Baykam ve Sanatçı Yusuf Taktak’ın konuşmacı olarak katılacağı “Eskimeyen Rönesans Dehâsı Leonardo ve Dünya Sanat Günü” başlıklı panel ile Leonardo’nun sanatının kapsamı ve neden “Dünya Sanat Günü”nün onun adına yapıldığı öğrenilebilecek. 14 Nisan Şişli Belediyesi’nin liseler arasında yaptığı yarışma sonucunda açılacak olan sergi gezilebilecek. Aynı gün İstanbul Modern’de Dünya Sanat Günü etkinlikleri kapsamında Šejla Kamerić Söyleşisi yer alacak. Sarıyer Kültür Merkezi’nde Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Bedri Baykam’ın katılımıyla Şahin Ünal Sergisi’nin açılışı yapılacak.
15 Nisan Dünya Sanat Günü’nde, Abdi İpekçi Caddesi’nde büyük kutlamalar gerçekleşecek. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve UPSD Başkanı Bedri Baykam'ın açılış konuşmasının ardından, Onur Ödülü almak üzere Ressam Adnan Çoker ve Komet sahneye davet edilecek. Tango to İstanbul’un dans gösterisini, Bulutsuzluk Özlemi’nin ve Golden Horn Brass Quintet‘in konserleri takip edecek. Gün boyu Pandomim, canlı heykel ve modern dans gösterileri ile birlikte, Abdi İpekçi Caddesi boyunca açılacak standlarda Yapı Kredi, İş Bankası, Ayrıntı, Literatür, Boyut Yayınları ile İKSV, Borusan Contemporary ve İstanbul Modern’in standları bulunacak. Sonrasında ise Maçka Demokrasi Parkı’nda bulunan UPSD Sanat Galerisi’nde gerçekleşecek olan “Dünya Sanat Günü Sergisi”nin ardından “Bring your own Bottle / Kendi İçkini Getir” Partisi düzenlenecek.. 11 Nisan günü Alanya/ÖHEP Koleji’nin Dünya Sanat Günü için gerçekleştireceği kutlamalar Rıhtım Şelale önünde, 15.00’te başlayacak. 15 Nisan’da İzmirliler TAKSAV’ın hazırladığı etkinliklere, Çankaya’da bulunanlar Belediye’nin gerçekleştireceği “Her Yerde Sanat” etkinliklerine katılınabilecek. Korkut Tiryaki küratörlüğünde, Sinop Güzel Sanatlar Lisesi Sanat Galerisi’nde açılacak olan sergiye Ankara, İstanbul ve İzmir’den on altı sanatçı katılacak. 15 Nisan’ın ardından, 16 Nisan 18.30’da İtalyan Kültür Merkezi’nde, Vinci kentinde bulunan Leonardo da Vinci Müzesi’nin kurucusu ve müdürü olan Alessandro Vezzosi’nin gerçekleştireceği "Leonardo da Vinci, Modernlik ve Ütopya" başlıklı konferansa konuk olunabilecek.
15 Nisan günü İstanbul Modern, Pera, Sakıp Sabancı, Borusan ve Pera gibi birçok Müze ve galeri Dünya Sanat Günü'ne özel olarak gece geç saatlere kadar açık ve ücretsiz olacak. Ayrıca Türkçe ve İngilizce olarak rehberli turlar sağlanacak.
Leonardo, ressam, heykeltraş, düşünür, yazar, mucit, matematikçi, filozof gibi birçok sıfatı barındıran çok yönlü kişiliği ve sahip olduğu günümüz çağdaş sanat dünyasının disiplinlerarası çalışmalarının geçmiş ve aynı zamanda gelecekteki yüzü niteliğiyle, bu çok önemli gün için en uygun isim olarak herkesin onayını aldı.
Uluslararası Sanat Birlikleri’nin tüm temsilcileri, bu vesileyle düzenleyecekleri sergi, panel, parti gibi etkinliklerle sanatın, barışın ve özgürlüğün vurgusunu yaparak Dünya Sanat Günü’ne katkıda bulunacak. Meksika’dan Brezilya’ya, Norveç’ten Panama’ya, Fransa’dan İsveç’e, Slovakya’dan Güney Afrika’ya, Kıbrıs’tan Venezuela’ya, Hollanda’dan Şili’ye, Japonya’dan Çin’e tüm temsilciler Dünya Sanat Günü’nü farklı kavram ve şekillerde kutlamak üzere hazırlanıyorlar.
Dünya Sanat Günü, sadece IAA üyesi ülkelerde değil, tüm Dünya’daki sanatçı ve sanatseverlerin kutlaması amacıyla önerildi ve kabul edildi. Sanat için çok önemli olan bu günün yaratılmasındaki amaç, sanatın her yaş ve her ırktan, tüm toplum için önemini vurgulamaktır. 15 Nisan Dünya Sanat Günü için bütün müzeler, galeriler, üniversiteler, sanat kurumları ve sanatçılar kendi etkinliklerini düzenleyecek ve logoyu da kullanarak bu özel günü kutlayabilecekler.
IAA Dünya Başkanı, Rosa Maria Burillo Velasco/Meksika ilk kez kutlanacak olan Dünya Sanat Günü için düşüncelerini şu şekilde belirtti:
“Sanat, insanlık tarihinin kelimeler, sesler ve hareketlerle betimlenen kalıcı yansımalarıyla yaşama geçirilmiş olan, insanın en öznel ve en çarpıcı ‘halet-i ruhiyesi’nin ifadesidir. Dünya Sanat Günü, tüm dünyanın sanatçı ve sanatseverlerinin sanatın değerini ve gücünü eşzamanlı olarak hissetmelerini ve tüm dünya ülkeleri adına büyük önemini aynı anda solumalarını sağlayacaktır.”
Dünya Sanat Günü ile ilgili detaylı bilgiye web adresimizden ve Facebook sayfalarımızdan ulaşabilirsiniz:
www.iaaworldartday.com – www.aiap-iaa.org – www.iaa-europe.eu – www.upsd.org.tr –
www.facebook.com/worldartday.iaa – www.facebook.com/dunyasanatgunu.upsd
Bu mutlu haberi halkımıza iletme noktasında tüm siz değerli basın mensuplarının çok değerli katkılarına ihtiyacımız var!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.